keskiviikko 11. syyskuuta 2024

Pentuja tulossa lokakuussa!


Odotamme lokakuun alussa pentuja syntyväksi yhdistelmästä:


Happybeast Gorgeous Beast "Scooter"

x

FI AVA-H BH PAIM-T
Louhikorun Pihka-akka "Hattara"



Kuva: Josefiina Niska


Kuva: Erika Oikarainen


FI AVA-H, BH, PAIM-T Louhikorun Pihka-akka
(Kivasti Pojat on poikii x Gaieté des Mauves Bruyeres)
Lonkat: A/A
Kyynärät: 0/0
Olkanivelen osteokondroosi: Ei todettu/ei todettu
Polvet: 0/0 (21.3.2023)
Selkä: LTV0 VA0
Silmätutkimus: Distichiasis/Ektooppinen cilia: Todettu (21.3.2023)
Koko: 48-49cm/14kg
Koiranet


Hattara omistajansa Erikan kuvailemana:

"Hattara on tasapainoinen ja rauhallinen vajaa 5v narttu, jonka kanssa eläminen on miellyttävää niin arjessa kuin harrastuksissa. Se on kotonaan missä vaan, oltiin sitten kahvilla kauppakeskuksessa tai retkellä tunturissa; kaupungissa kerrostalossa tai maaseudulla 
omakotitalossa. Hattara on hyvin vahvasti yhden ihmisen koira, jolle se hakisi vaikka kuun taivaalta. Se on hirveän kiltti, mikä tekee siitä arjessa todella helpon koiran, koska se haluaa aina miellyttää omistajaansa. Vieraisiin ihmisiin se suhtautuu pääasiassa neutraalisti.  Erilaiset käsittelytilanteet (mm. fyssari/hieroja, eläinlääkäri, näyttely) ovat sujuneet nuoresta pitäen mallikkaasti. 

Hattara on ääni- ja alustavarma ja matkustaa sujuvasti niin henkilöautossa kuin julkisissa kulkuvälineissä (mm. bussi, juna, metro). Se on helppo irtipidettävä ja lenkeillä ohittaa sievästi kaiken sähköskuuteista hevosiin. Hattara rakastaa vetämistä ja kaikenlaista vedessä lotraamista, etenkin uimahyppyjä. Vaikka se onkin aina valmis tekemään ja touhuamaan mitä ikinä ihminen keksiikään, kestää se todella hyvin toimettomuutta, eikä siinä näy millään tavalla pitkätkään harrastus- tai lenkkeilytauot.

Jos Hattara on aivan ihastuttava arjen tohinoissa, on se sitä myöskin harrastuksissa, sillä sen tasapainoinen ja mutkaton luonne tekee harrastamisesta miellyttävää. Hattaran kanssa on voinut pennusta pitäen keskittyä itse asiaan, koska vieraat ympäristöt tai häiriöt eivät ole sen päätä huimanneet ja oman ihmisen kanssa tekeminen on ollut aina kivaa. Sillä on luonnostaan loistava on-off-nappula (niin arjessa kuin harrastuksissa), se on heti täysillä mukana kun ruvetaan hommiin, mutta se myös rauhoittuu itsestään aloilleen kun mitään ei tapahdu. Mitään taukokäytöstä sille ei siis ole erikseen tarvinnut opettaa. 

Hattaran päälaji on agility, mutta ennen agilityyn hurahtamista kerettiin tehdä pohjia useampaan lajiin. Sen kanssa on tehty agilityn lisäksi tokoa/pk-tottista, jälkeä, hakua ja paimennusta. Paimentaessa se on eläimiä kohtaan reilu ja lukee niitä hyvin. Haussa se irtoaa hyvin ja malttaa työstää piiloja itsenäisesti. Ilmaisuna sillä on haukku, joka on heti nuoresta pitäen irronnut epäröimättä vieraillekin maalimiehille. Jäljellä Hattara on tarkka ja keskittynyt. BH-kokeen Hattara on suorittanut 1v9kk iässä ja paimennustaipumustestin 9kk iässä. Agilityssä Hattara on kevyt ja kiltti ohjattava, joka reagoi ohjaukseen hyvin. Se kestää toistoja hyvin, eikä lannistu, vaikka jotain kohtaa jouduttaisiin hinkkaamaan useampaan otteeseen. Hattara on hyppyvalio eli kisaa hypäreillä kolmosissa ja agilityradoilla kakkosista sillä on kaksi nollaa."


Kuva: Annette Thøgersen

Kuva: Claudia Elo


Happybeast Gorgeous Beast
(It's Like Duckeola Busy Buzzy Bee x Light My Fire K'Yrsa)
Lonkat: C/C
Polvet: 0/0 (8.4.2024)
Silmätutkimus: Ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia (ECVO 8.4.2024)
Koko: 42-43cm
Pyrenean Shepherd Database

Scooter on Tanskassa asuva pieni, musta lyhytkarvaiseksi rekisteröity uros. Omistaja kuvailee Scooteria ihanaksi mammanpojaksi, joka rakastaa kaikkea yhdessä tekemistä. Scooterin kanssa kilpaillaan agilityssä ja hoopersissa. Agilityssa se kilpailee II-luokassa ja hooperssissa siitä tuli juuri Beginner Champion. Omistaja pitää enemmän vauhtilajeista, mutta koska Scooter pitää myös tokoilusta, harrastetaan sitäkin ja suunnitelmissa on käydä lähiaikoina tottelevaisuuskokeessakin. 

Scooter rakastaa autoilua ja omistajansa kanssa reissaamista.

Arjessa Scooter on helppo koira. Sille on ollut helppoa opettaa lenkeillä vapaana kulkeminen ja luoksetulo. Scooter ei reagoi millään lailla koviin ääniin (ukkonen, ilotulitus). 

Skooter pitää uimisesta ja kaikenlaisesta vedessä leikkimisestä. Se asuu samassa laumassa siskopuolensa kanssa ja leikkii siskon kanssa leluilla mielellään.



Yhdistelmän sukusiitosaste on viidellä polvella 1,76% ja kahdeksalla polvella 2,37%. Pentueen sukutaulu: Pyrenean Shepherd Database

Molemmat pentueen vanhemmat ovat pitkäkarva/lyhytkarva -yhdistelmästä. Hattara on rekisteröity pitkäkarvaiseksi ja Scooter lyhytkarvaiseksi. Pennut rekisteröidään emän karvanpituuden mukaan pitkäkarvaisiksi pyreneittenpaimenkoiriksi. Mahdolliset lyhytkarvaiset pennut voidaan aikuisena siirtää lyhytkarvaiseen rotumuunnokseen.

Pennut rekisteröidään kasvattajanimelleni Louhikorun. Ennen luovutusta ne sirutetaan, tarkastetaan eläinlääkärin toimesta ja silmäpeilataan.


Lisätietoja pentueesta voit kysyä ottamalla yhteyttä:

Saija Niemi
louhikorun@gmail.com
0407210385

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti